Abcoude-Amsterdam 2020

Update 8 oktober 2020: aanvulling op het reglement

 • De start wordt “vliegend” gedaan met startverschil van 60 seconden
 • De start- en finishlijn ligt ter hoogte van de vlaggenmast van Willem III, en is aangegeven met een rood/oranje boei, die aan stuurboord gepasseerd moet worden
 • De voorstart ligt ongeveer 100 meter ervoor ter hoogte van Skøll, en is aangegeven door een rood/oranje boei. Gelieve de aanwijzingen van de baancommissaris  ter plaatse op te volgen
 • In verband met ander verkeer op het water, waaronder tegemoetkomende wedstrijdploegen, moet stuurboordwal gevaren worden. In een aantal bochten zullen rood/oranje boeien liggen, die zowel op de heen- als terugweg aan stuurboord gepasseerd moeten worden. Onder de Rozenoordbrug is in beide richtingen alleen het stuurboord bruggat toegestaan.
 • De keerboei ligt in Ouderkerk, iets voor de Oostermeerweg (gezien vanaf de heenweg aan stuurboord), en moet ook aan stuurboord gepasseerd worden.
 • Het niet correct passeren van de boeien zal bestraft worden met een tijdstraf  van 30 seconden
 • Let er op dat na de laatste bocht richting Willem III stuurboordwal gevaren wordt, en dat de boei op de finishlijn ook aan stuurboord gepasseerd moet worden (dit is dezelfde boei als van de start)

Roeiwedstrijd Abcoude-Amsterdam 2020 gaat door!

Op zondag 11 oktober 2020 staat de roeiwedstrijd Abcoude-Amsterdam in de agenda. Vanwege de Coronaomstandigheden heeft het bestuur van het Comité voor Wherrywedstrijden gekeken onder welke voorwaarden en aanpassingen de wedstrijd toch gevaren kan worden.

Welnu, we hebben besloten om het klassieke succesnummer keerboeiwedstrijd te organiseren. Dat houdt het volgende in: De start is niet in Abcoude maar in Amsterdam, op de Amstel, ter hoogte van Willem III. Dan gaat het naar Ouderkerk aan de Amstel, waar een keerboei ligt die gerond zal moeten worden, en vervolgens terug naar Amsterdam waar de finish weer bij Willem III is. Dat is ook een afstand van bijna 12 kilometer.

Dezelfde nummers die oorspronkelijk waren uitgeschreven voor Abcoude-Amsterdam staan nu ook open voor deze wedstrijd. Omdat dit voorjaar de traditionele zeilwedstrijd op de Spiegelplas niet kon doorgaan, hebben we besloten dat bij het nummer scheehouten wherry ook gezeild mag worden tijdens de keerboeiwedstrijd!

Het programma ziet er als volgt uit:

 • Tussen 11:30 en 13:00 rugnummers ophalen bij Willem III (het secretariaat zal buiten zijn, op de landtong);
 • Stuurlieden hoeven niet gewogen te worden;
 • Vriendelijk verzoek om zoveel mogelijk één vertegenwoordiger per vereniging alle rugnummers voor die vereniging in een keer op te halen;
 • Alle ploegen roeien vanaf de eigen of gastvereniging op naar het startgebied;
 • Voor de start aanleggen bij Willem III wordt ontmoedigd;
 • Eerste start om 14:00, elke volgende ploeg start met 1 minuut ertussen, net als gewoonlijk bij Abcoude-Amsterdam;
 • Helaas kan de traditionele prijsuitreiking niet doorgaan, maar de uitslagen zullen zo snel mogelijk gepubliceerd worden op de website.

Inschrijven kan, tot woensdag 7 oktober 18:00. Zie voor meer informatie de inschrijfpagina.

Wij wijzen alle deelnemers erop dat de Coronamaatregelen van de Roeibond en de individuele verenigingen in acht genomen moeten worden. Dat geldt ook voor meefietsende coaches en supporters op de kant. Daarnaast geldt uiteraard ook gewoon ons eigen veiligheidsplan.

Wij raden ploegen van buiten Amsterdam aan tijdig contact te zoeken met een Amsterdamse vereniging, om af te stemmen hoe en waar boten op de meest veilige manier te water gelaten kunnen worden.

Tevens roepen we alle deelnemers op lid te worden van het Comité, dat kost maar € 6,- per jaar. Klik hier om direct lid te worden.

Wij kijken uit naar een veilige, succesvolle en sportieve roeiontmoeting!

Het bestuur van het Comité voor wherrywedstrijden