Abcoude-Amsterdam 2022

Roeiwedstrijd Abcoude-Amsterdam 2022

Voor zondag 9 oktober 2022 staat de roeiwedstrijd Abcoude-Amsterdam in de agenda. We hebben besloten om het succesnummer keerboeiwedstrijd van vorig jaar te herhalen, mede vanwege de waarschijnlijke stremming van de brug in Ouderkerk. Dat houdt het volgende in:

De start is niet in Abcoude maar in Amsterdam, op de Amstel, ter hoogte van Willem III. Dan gaat het naar Ouderkerk aan de Amstel, waar een keerboei ligt die gerond zal moeten worden, en vervolgens terug naar Amsterdam waar de finish weer bij Willem III is. Dat is ook een afstand van bijna 12 kilometer.

Dezelfde nummers die oorspronkelijk waren uitgeschreven voor Abcoude-Amsterdam staan nu ook open voor deze wedstrijd. Net als in 2021 is het toegestaan om te zeilen in het nummer scheehouten wherry, en het is ook weer mogelijk om in te schrijven in coastal skiffs in te schrijven. Alle type lite boat skiff (lite river, lite  sport en lite race) zullen echter in een categorie starten.

Het programma ziet er als volgt uit:

 • Tussen 11:30 en 13:00 rugnummers ophalen bij Willem III (het secretariaat zal buiten zijn, op de landtong);
 • Stuurlieden hoeven niet gewogen te worden;
 • Vriendelijk verzoek om zoveel mogelijk één vertegenwoordiger per vereniging alle rugnummers voor die vereniging in een keer op te halen;
 • Alle ploegen roeien vanaf de eigen vereniging op naar het startgebied;
 • Voor de start aanleggen bij Willem III wordt ontmoedigd;
 • Eerste start om 14:00, elke volgende ploeg start met 1 minuut ertussen, net als gewoonlijk bij Abcoude-Amsterdam;
 • We verwachten dat de traditionele prijsuitreiking gewoon kan doorgaan, uiteraard onder het voorbehoud dat dat dan conform de geldende regels mag.

Inschrijven kan, tot woensdag 5 oktober 18:00. Zie voor meer informatie de inschrijfpagina.

Naast de normale verkeersregels op het water en het land, geldt uiteraard ook gewoon ons eigen veiligheidsplan.

Net als in 2020 en 2021 gelden de volgende aanvullende bepalingen:

 • De start wordt “vliegend” gedaan met startverschil van 60 seconden
 • De start- en finishlijn ligt ter hoogte van de vlaggenmast van Willem III, en is aangegeven met een rood/oranje boei, die aan stuurboord gepasseerd moet worden
 • De voorstart ligt ongeveer 100 meter ervoor ter hoogte van Skøll, en is aangegeven door een rood/oranje boei. Gelieve de aanwijzingen van de baancommissaris  ter plaatse op te volgen
 • In verband met ander verkeer op het water, waaronder tegemoetkomende wedstrijdploegen, moet stuurboordwal gevaren worden. In een aantal bochten zullen rood/oranje boeien liggen, die zowel op de heen- als terugweg aan stuurboord gepasseerd moeten worden. Onder de Rozenoordbrug is in beide richtingen alleen het stuurboord bruggat toegestaan.
 • De keerboei ligt in Ouderkerk, iets voor de Oostermeerweg (gezien vanaf de heenweg aan stuurboord), en moet ook aan stuurboord gepasseerd worden.
 • Het niet correct passeren van de boeien zal bestraft worden met een tijdstraf  van 30 seconden
 • Let er op dat na de laatste bocht richting Willem III stuurboordwal gevaren wordt, en dat de boei op de finishlijn ook aan stuurboord gepasseerd moet worden (dit is dezelfde boei als van de start)

Wij raden ploegen van buiten Amsterdam aan tijdig contact te zoeken met een Amsterdamse vereniging, om af te stemmen hoe en waar boten op de meest veilige manier te water gelaten kunnen worden.

Tevens roepen we alle deelnemers op lid te worden van het Comité, dat kost maar € 6,- per jaar. Klik hier om direct lid te worden.

Wij kijken uit naar een veilige, succesvolle en sportieve roeiontmoeting!

Het bestuur van het Comité voor wherrywedstrijden