Uitslagen 2005

Spiegelpolder, 5 mei 2005

Tijdens de dagen voor Hemelvaartsdag was er door organisatoren Joost Dikken en Aleid Meulenhoff met bezorgdheid naar de weersverwachtingen gekeken. Het water bleef wel ijskoud (zwemvestverplichting), maar uiteindelijk was het weer het grootste deel van de dag uitstekend, met aan het eind iets te veel wind, waardoor we wat eerder stopten dan gepland.

Voor het tweede jaar voeren de wherries met 10 m² zeil een langer traject dan de 7 m² categorie. Maar de tien vierkante meters startten eerder. Daardoor kwamen beide categorieën ongeveer gelijk over de finish en konden vlot een flink aantal wedstrijdjes worden gedaan. Hans Dikken en Wim van der Zee, begeleid door het team van WSV De Spiegel, hielden de klassering nauwlettend in de gaten.

’s Ochtends werd er vijf keer gestart. Bij de 10 m² categorie nam Chris Veurink in de Vlinder de leiding met drie punten voorsprong op Freek de Jong in de Jacoba.

De eerste wedstrijd van de middag had een heel merkwaardig verloop. Van de zeven 10 m² boten gingen er zes samen te vroeg over de startlijn. Alleen Jan de Jongh in de Dorus Rijkers voer een correcte wedstrijd. Bij de tweede en derde wedstrijd was iedereen weer bij de les (de deelnemers verdenken de wedstrijdleiding van te langzame klokjes).

In de 10 m² categorie scoorde Kees Gramkow in de Will ’o the Wisp ’s middags acht punten, tegen zeven voor de Vlinder en de Jacoba. Dat was niet genoeg om Chris Veurink met de Vlinder van de eindoverwinning af te houden.

Bij de wherries met een zeil tot 7 m² ging de strijd zowel ’s ochtends als ’s middags tussen het Swaentje met Sybren Kingma Boltjes en de Seraf met Paul Straatman. ’s Ochtends was het verschil één punt; ’s middags weer! Beide keren in het voordeel van het Swaentje.

’s Middags dus maar drie wedstrijden; de wind was iets sterker geworden, met als resultaat dat één wherry bij de keerboei omging. De standby motorboot van gastvereniging De Spiegelpolder redde ze snel uit het water. Hierna haakten twee kapiteins in de 7 m² categorie bij de derde wedstrijd af.

De totale uitslag was als volgt:

7 m²
NrKapiteinBootPuntenBijzonderheden
1Sybren Kingma BoltjesSwaentje407m² Wisselprijs
2Paul StraatmanSeraf38Muiden Wisselprijs
3Marcel LinssenOud en Teak32 
4Ton den BoonOndine27 
5GertJan de JongCaprice18Proof of the pudding
6Rogier KlopRal16Behoudsprijs
7Paul van de BergOeverzwaluw6 
8Rob SmitGaasp0 
10 m²
NrKapiteinBootPuntenBijzonderheden
1Chris VeurinkVlinder3010m² Wisselprijs
2Freek de JongJacoba27 
3Bert VelingNetta Rufina21 
4Philip DrontmannMargriet17 
5Jan de JonghDorus Rijkers15 
6Kees GramkowWill ‘o the Wisp13 
7Maarten GrootWaterlander7 

De Muiden Wisselprijs wordt normaliter aan de snelste niet-eerder-winnende 10 m² uitgereikt. Bij de 20e wedstrijd was iedereen in deze categorie al eens aan de beurt geweest, en ook de winnaar van de 7 m². Dus viel Paul Straatman nu in de prijzen.

De dag werd met een prima gezamenlijke maaltijd afgesloten.

Naschrift van de organisatoren.

De deelname aan het evenement was niet bijzonder groot. Boten waren in restauratie en sommige deelnemers konden niet i.v.m. waar te nemen diensten. Ook viel het evenement vroeg in Mei.

Toch was de kwaliteit van de deelname hoog. De laatste jaren wordt er steeds beter gezeild. Het feit dat zes van de zeven 10 m² boten zo goed timen dat ze samen een fractie te vroeg over de startlijn gaan, geeft te denken. Daarnaast was ook door het wisselend finishen geheel onduidelijk wie er over all zou winnen. De Vlinder blijkt niet onder te doen voor De Harp. De andere wherries zijn niet significant langzamer. Het is gewoon een kwestie van zeilen trimmen en wollen draadjes.

We hebben nu ook een standaard zeil voor de 7 m² ontwikkeld. Hierover weet Bart Schraag meer!

Daarnaast blijft het leuk om in de pauzes elkaar weer te ontmoeten, de boten te bekijken en de plannen voor het nieuwe jaar door te nemen.

We gaan een wisselprijs instellen voor jonge bemanningen, ter stimulering van deelname door kinderen en hun ouders. Het volgend jaar is de dan gerestaureerde Harp misschien wel ter beschikking voor een veelbelovende jonge bemanning!